2021-11-23 09:59:03• hírek • Refszatmar.eu

Beteg a szívem – 8. Krüzselyi Erzsébet szavalóverseny

„Beteg a szívem” – mottó alatt szerveztek szavalóversenyt Szatmárhegyen. „Hálátlan, nem elegáns téma ez, de most feljogosítva érezzük magunkat, hogy mintegy terápia részeként megbeszéljük, kiverseljük magunkból.” – osztotta meg gondolatait a szervező Kovács József helyi lelkipásztor.

Szombaton 10 órától rendezték meg nyolcadik alkalommal a Szatmárhegyi Református Egyházközség gyülekezeti termében a Krüzselyi Erzsébet szavalóversenyt. Rácz Ervin szigetlankai lelkipásztor, egyházmegyei ifjúsági előadó igehirdetés előtt megénekeltette a gyülekezetet: „Fúj a szél a mennyből, megtisztit a szennytől, kisöpri a házat, eltűnik a bánat.” Az Igét a János evangéliuma 9. fejezetében található, vakon született ember meggyógyítása alapján hirdette. Ki az, aki valójában lát? Mit láttat meg Isten a szenvedésen és a betegségen keresztül? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az igehirdetés, mely az evangéliumot, az örömhírt adta tovább. Csak akkor rendeződik az ember élete, ha van rálátása a dolgokra, van belátása, hiszen akkor a meglátás erejével is rendelkezik. Krüzselyi Erzsébet rendelkezett ezekkel a tulajdonságokkal. Jól, valóban csak szívével lát az ember, a szenvedések között nemcsak a miért kérdések hangozhatnak el, hanem az is, hogy mi ért, azaz mi érett meg ezáltal.

Az igehirdetés után Kovács József bemutatta a Bethlen Gábor Alap támogatásával megjelent, Krüzselyi Erzsébet életét és munkásságát felölelő kötetet. A betegségnek ünneprontó, sokszor visszataszító jelei vannak. Lehet-e, illik-e ugyanakkor megverselni? Egyed Emese költőnő, professzor asszony, mikor átvette a Krüzselyi Erzsébet életművét tartalmazó kötetet, a borítóját nézegetve megállapította, hogy a költőnő portréja nem nyújt üdítő látványt. „Ez a kép nem szép!” — és folytatta, amikor megértette, hogy a költőnőt unokaöccse a krétarajzon már idősen, betegen ábrázolta: „De hát miért kell mindig mindenkinek szépnek, fiatalnak lenni? Mindig egészséges mindenki?”

A zsűri tagjai voltak: Bagosi Ilona nyugalmazott magyartanár (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), Besenyődi Judit bölcsészhallgató, Benedek Csilla szatmárhegyi tanítónő, Dr. Makai-Magos Csaba költő és Elek György újságíró. A helyi, költőnőről elnevezett nőszövetség szeretetvendégséggel készült.

A verseny három kategóriában zajlott. Az I–IV. osztályosok kategóriájában a hiripi Puskás Tamara (felkészítője: Keresztúri Sándor) jelentkezett.

Az V–VIII. osztályosok közül 1. díjat kapott Vajda Vivien Vanessza (Amac, felkészítő: Keresztúri Erzsébet), 2. díjat Krupa Fruzsina (Sárközújlak, felkészítő: Nagy Erika), ugyancsak 2. díjat Sógor Abigél (Dobra, felkészítő: Máthé Lóránd), 3. díjat Gáspár Evelin (Szatmárhegy, felkészítő: Kovács József), és dicséretben részesült Szűcs Zsanett (Szatmárhegy, felkészítő: Kovács József). A IX–XII. osztályosok kategóriájában 1. díjban részesült Nagy Vanessza (Szatmárhegy, felkészítő: Kovács József) és Medgyesi Kinga (Hirip, felkészítő: Keresztúri Sándor), 2. díjat Bors Hajnalka (Magyargéres, felkészítő: Nagy Attila) és 3. díjat Kallós Karola (Dobra, felkészítő: Máthé Lóránd). A LiterArt Magyartanárok Egyesülete különdíját Gál Gyöngyi elnök adta át Nagy Vanesszának és Szűcs Zsanettnek. Valamennyi versenyzőt díjazta a Szamos folyóirat és a Szamos Diákirodalmi Kör.


További fényképekért látogasson el a refszatmar.eu honlapjára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: